Idag stormar det ute så jag och grannen fick helt enkelt klara oss med de ingredienserna vi hade hemma.
1,5 dl strösocker
1,5 tsk bakpulver
4,5 dl vetemjöl
2 msk potatismjöl
2 msk pepparkakskrydda (se nedan)
250g smör i bitar
0,5-1 dl lingonsylt
Sätt ugnen på 200grader och ställ ut 50 småbrödsformar på en plåt.
Blanda alla torra ingredienser i en skål. Lägg i smöret och bearbeta snabbt till en kakdeg.
Rulla degen till längder och skär i 50 bitar. Rulla till bollar och lägg i formarna. Gör en fördjupning med pekfingret i varje boll och fyll med lingonsylt.
Grädda i ca 12 min mitt i ugnen.
Pepparkakskrydda
Blir ungefär 6 msk pepparkakskrydda. Inom parantes är så mycket som behövs för pepparkaksgrottorna.
2 msk malen ingefära (0,75 msk)
2 msk malen kanel (0,75 msk)
1 msk malen kardemumma (0,25 msk)
1 msk mald kryddnejlika (0,25 msk)
Blanda alla ingredienserna noga. (Egentligen 0,67 och 0,33 så siffrorna ovan är något avrundade)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar