onsdag 30 mars 2011

Franskt lantbröd med surdeg

Ett ljust bröd med knaprig skorpa. Det tar sin lilla stund att göra det här brödet men det mesta är väntetid.


Surdeg:
2 dl vatten
25 g jäst
2 dl rågsikt

Deg:
2 dl vatten
2 tsk salt
1 msk olja
4 dl rågsikt
7 dl vetemjöl

Surdeg: värm vattnet så att det blir fingervarmt. Smula jästen i en bunke och häll vattnet över så att jästen löses upp. Vispa ner rågsikten så att allt blir ordentligt blandat. Låt stå i rumstemperatur i minst 6 timmar.
Blanda i resten av ingredienserna i surdegen. Arbeta degen kraftigt i 5 min, för hand eller i hushållsassistent. Låt den jäsa övertäckt i en halvtimme.
Ta upp degen och forma den till två limpor. Låt dem jäsa på plåten i tre kvart. Grädda i 225 grader på nedersta falsen i ugnen. Brödet ska gräddas i ca 25-30 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar